V-i-c.nu

Allt om vården!

Arbeta med estetisk kirurgi

februari 3rd, 2022

För den som utbildar sig inom ett vårdyrke kan det självklara valet tyckas vara att arbeta på ett sjukhus eller på en vårdcentral. Det finns dock fler karriärvägar att gå än så. I den här texten ska vi ägna oss åt vilka yrkesmöjligheter det finns inom estetisk kirurgi.

Vad är estetisk kirurgi?

Det enklaste sättet att förklara estetisk kirurgi är att lyssna på namnet. Här handlar det alltså mer om estetik än om livräddande eller lindrande insatser som vården annars ägnar sig åt. Det betyder dock inte att estetisk kirurgi inte kan ha en livsförbättrande betydelse för den som undergår den. Man kan lite fördomsfullt tro att den här typen av kirurgi mest handlar om att bli snyggare, men den kan handla om att göra livet bättre i många fall. En för stor byst som frestar på nacke och axlar kan förminskas, någon som i hela livet lidit av sina små bröst kan få ett par i önskad storlek och någon som har väldigt tunga ögonlock kan få dessa åtgärdade så att synen inte störs. På Akademikliniken ägnar man sig åt just denna typ av kirurgi, men också rena skönhetsoperationer. Här arbetar, precis som inom den vanliga vården, läkare, kirurger, sjuksköterskor och undersköterskor. Det finns också annan typ av personal, till exempel hudvårdsexperter.

Vad krävs för att arbeta med plastikkirurgi?

I Sverige har det länge varit så att man har kunnat få botoxinjektioner av sin hudterapeut. Efter att en större reglering inom skönhetsingrepp efterfrågades ändrades dock detta. Numer behöver man ha rätt kompetens för att få göra vissa skönhetsingrepp. För att injicera botox måste man till exempel vara sjuksköterska, läkare eller i vissa fall tandläkare. Det gör att det inte är lika lätt att få jobb inom estetisk kirurgi som det var förr. Drömmer du om en karriär inom detta område är alltså rådet att utbilda dig till läkare eller sjuksköterska. För den som vill göra kirurgiska ingrepp krävs naturligtvis rätt utbildning inom kirurgi.

Fördelen med att vända sig till den estetiska vården är emellertid att man ofta tjänar mer. Speciellt sjuksköterskor har länge varit en utsatt grupp som haft förhållandevis låg lön om man ser till längden på utbildning. Att då vända sig till en alternativ bransch inom vården kan vara ett sätt att få mer pengar in på kontot. Att arbeta med den här typen av vård kräver dock ett intresse och i många fall också specialistutbildningar. Även undersköterskor kan söka sig till det här området. För dem är arbetsuppgifterna främst sådana som liknar dem inom den vanliga vården.

Spartips för dig som jobbat inom vården

februari 3rd, 2022

De allra flesta skulle säga att vårdarbetare i Sverige idag är underbetalda. Många tjänar alldeles för lite och när man har tagit sig igenom ett helt arbetsliv är det också många som har väldigt låga pensioner. Det kan helt enkelt vara svårt att få pengarna att räcka till i vardagen. Det finns dock saker man kan göra för att få pengarna att räcka lite längre och här kommer några tips.

Rabatter

För det första finns det en mängd olika rabatter för pensionärer ute i samhället. Men de är många och kan vara svåra att hitta. Att använda sig av en sida som samlar olika företag som ger pensionärsrabatt kan därför vara en bra hjälp. Genom att på så sätt leta upp olika rabatter kan man spara in på de saker man behöver i vardagen, som mat och kläder. Men man kan också hitta rabatter på nöjen och saker man vill unna sig och en pensionärsrabatt kan vara det som gör att man har råd med det där som man länge har drömt om att göra eller köpa.

Fonder

Ett annat tips för dig som jobbar inom vården och vet att du kommer ha en pension som är lite lägre än du skulle vilja är att spara sina pengar i fonder istället för på ett bankkonto. Det finns relativt säkra fonder som kan ge en liten avkastning varje år och på så sätt öka dina pengar med en stor summa över tid. Man brukar räkna på att den svenska börsen i snitt stiger med cirka 7 till 8 % varje år och det krävs alltså inte jättemånga år för att pengarna du har på banken ska fördubblas. Sammanfattningsvis kan man med hjälp av rätt beslut leva ganska gott även om pensionen är låg.

Lyssna på råd från vården och begravningsbyrån

januari 25th, 2022

En olycka eller sjukdom kan orsaka stora skador på alla inblandade personer. Det är mycket viktigt att söka omedelbar läkarvård för undvika att tillståndet förvärras och för att öka chanserna till återhämtning. Lika viktigt är det att följa läkarens rådgivning noga eftersom de har en mångårig utbildning och erfarenhet bakom sig.

Underskatta inte professionell rådgivning

Det är avgörande att följa läkarens råd av många olika skäl:

  • Är kvalificerade – Legitimerade läkare har genomgått både utbildning och praktisk träning för att kunna behandla skador och sjukdomar.
  • Undviker komplikationer – De råd som läkaren ger till en patient ser till att skadan eller sjukdomen inte förvärras. Råden kan till exempel innefatta att byta bandage, ta en viss medicin, tvätta sår regelbundet eller undvika fysisk ansträngning.
  • Anpassar din behandling och vård – I vissa fall kan din behandling behöva justeras. Med en läkare kan justeringar göras i din behandlingsplan som bidrar till en bättre och snabbare återhämtning.

Boka kostnadsfri rådgivning hos Lova begravningsbyrå

Dock kan tyvärr inte vården rädda alla. Trots läkarvetenskapens enorma framgångar de senaste decennierna kan vården fortfarande inte läka alla sår och bota alla sjukdomar. Om nära och kära går bort är det bäst att vända dig till en auktoriserad begravningsbyrå för professionell rådgivning. På samma sätt som läkarens rådgivning inte ska underskattas bör inte heller råden från begravningsbyrån underskattas. En varm rekommendation är därför att överväga Lova begravningsbyrå som låter dig boka ett kostnadsfritt möte för rådgivning. Denna begravningsbyrå ger dig personlig och trygg rådgivning så att du lättare kan fokusera på sorgen och planera begravningen på det mest värdiga sättet.

Du kommer att kunna välja mellan fyra olika begravningsalternativ hos Lova begravningsbyrå:

1. Direktkremation utan begravningsakt för 8 900 kronor.

2. Begravning enkel med kyrklig eller borgerlig ceremoni för 13 995 kronor.

3. Begravning med kyrklig eller borgerlig ceremoni för 16 290 kronor.

4. Miljövänlig begravning med kyrklig eller borgerlig ceremoni för 26 290 kronor.

Viktigt för vårdpersonal att ta hand om sin hud

juli 4th, 2021

Att jobba inom vården är såväl intressant som givande, men precis som de flesta yrken så har även vårdyrket sina nackdelar. Det är sedan länge känt att vårdpersonal ofta drabbas av artros och andra typer av skador på knän, rygg och höfter. Många sjuksystrar, läkare och vårdbiträden vittnar dessutom om att huden far illa av stress, oregelbundna arbetstider och all handsprit som måste användas. Det finns dock lösningar på problemet, och den som är villig att lägga lite pengar på kvalitetsprodukter kommer snart märka att nariga händer och påsar under ögonen är ett minne blott.

Vanligt med hudåkommor hos vårdpersonal

Att stressa och sova oregelbundet är att bjuda in ovälkomna gäster som akne och mörka ringar under ögonen. Dessutom behöver vårdpersonal använda handsprit oftare än någon annan yrkesgrupp, särskilt sedan Covid-19 blev viruset på allas läppar. Dödstalen sjunker stadigt i Sverige, men det innebär inte att det är dags att lägga handspriten på hyllan. Tvärtom så har pandemin visat på brister i hygienrutinerna, och att användandet av till exempel handsprit inte alls varit tillräckligt innan Corona-viruset slog till. Att använda handsprit ofta kan dock skapa problem, och eksem, självsprickor och torra händer hör således till vardagen för de flesta vårdarbetare. För den som arbetar som timvikarie inom hemtjänsten kan det frekventa användandet av alkoholbaserade produkter till och med leda till att huden blir inflammerad.

Så hittar du rätt hudvårdsprodukter

Att leta efter hudvårdsprodukter kan vara tröttsamt om du inte vet vad du letar efter. I sådana fall är det alltid bäst att fråga experterna om hjälp. Du kan med fördel uppsöka Hudoteket som erbjuder en uppsjö av kvalitetsmärken i sin webshop och dessutom har en lyxig salong på fyra våningar i Jönköping. I webshopen kan du bland annat göra en hudanalys för att ta reda på vad just du behöver. Du kan också boka en hudvårdande behandling om du har vägarna förbi Jönköping.

Timvikarie inom vården – så funkar det!

december 9th, 2019

När du arbetar inom vården kommer du att ha möjlighet att träffa många olika typer av människor. Du kommer lära känna nya personer och även stöta på livssituationer som du aldrig själv upplevt. Det betyder att du får värdefull kunskap och erfarenhet som du kanske aldrig hade fått annars. Naturligtvis bidrar det även till att du får ett minne för livet, men att arbeta inom vården kräver en hel del av dig som person. Du måste bland annat vara flexibel med dina arbetstider, kunna ha en känsla för service och dessutom vara engagerad i vad du gör. Flexibilitet är extra viktigt om du bestämmer dig för att arbeta som timvikarie.

Det finns många anledningar till varför en människa kan bli sjuk och vara i behov av vård. Det kan t.ex. handla om att man har blivit äldre, men det kan också handla om alkoholproblem eller problem med stress under en mycket lång tid. Har du problem med något av de två sistnämnda alternativen kan du kontakta https://www.ljungsjoberg.se/ för vägledning och råd.

Vem passar som timvikarie inom vården?

Att arbeta som timvikarie inom vården är inte ett yrke som alla klarar av. Här gäller det att du är bekväm med att jobba under oregelbundna tider och ibland även under kvällar och helger. Du ska kunna arbeta vid behov, vilket betyder att du kan rycka in när din arbetsplats kräver. Som person behöver du vara professionell, ha en stark servicekänsla och även förstå dig på vikten av integritet.

Finns det några fördelar?

Visst finns det fördelar med att arbeta som vikarie inom vården. För det första kommer du att ha möjlighet att samla på dig kunskap och erfarenhet från många olika arbetsplatser och du kommer även att lära känna många nya människor, vilket i sin tur leder till nya kontakter. I de flesta fall har du stor möjlighet att själv kunna påverka schemat som du har och får således en större frihet, samtidigt som du tjänar pengar. Det finns möjlighet att arbeta som timvikarie under kvällar, dagtid, vardagar och helger. I vissa fall kan du till och med jobba nattskift.

Hur hittar man jobben?

Idag är det inte speciellt svårt att hitta företag och verksamheter som är i behov av personal som är anställd på timmar. Du kan antingen välja en arbetsförmedlingssajt och leta efter lediga tjänster där, eller så vänder du dig direkt till den enhet eller arbetsplats som du är intresserad av. Kom ihåg att det krävs att du har erfarenhet eller en direkt utbildning inom området som du vill arbeta. I vissa fall kan arbetsgivaren även kräva att du har tillgång till körkort, t.ex. för att kunna göra hembesök eller snabbt förflytta dig från en plats till en annan.

Att arbeta inom vården

november 26th, 2019

Inom vården finns det väldigt många olika yrken och alla har olika arbetsuppgifter. En del arbetar med äldre, andra med tänder, vissa arbetar på vårdcentral och andra på akutmottagning. Men vilka arbetsuppgifter förekommer, hur ser det ut med lön och hur är det egentligen att arbeta inom vården?

Att arbeta som tandläkare

Alla behöver någon gång gå till tandläkaren. Det kan röra sig om att man behöver laga ett hål, om att man fått tandvärk eller om att man har bitit av en tand. Som tandläkare i sundbyberg får man möta många olika människor varje dag och det är viktigt att man är lite av en människokännare när man arbetar inom tandvård. Inom tandläkaryrket kan man arbeta med flera olika saker. Vissa är tandsköterskor och assisterar tandläkaren, andra är tandhygienister medan en tredje grupp utför olika operationer i munhålan.

Hot och annat

Under de senaste åren har det börjat förekomma hot mot sjukvårdspersonal. Det kan vara ambulanspersonal som kommer först till en olycka eller liknande och utsätts för hotfulla situationer. Det kan också handla om att påverkade personer kommer in på en akutmottagning och där börjar hota personalen. Ibland är det anhöriga som är missnöjda med vården. Många gånger är hoten bara tomma ord och ett slags uttryck för känslor men man kan inte bortse från att det också förekommer att människor gör allvar av hoten. Det är inte ovanligt att sjukhus har vakter på grund av att det har förekommit vapen som knivar, pistoler och annat inne på sjukhusen. Ofta är dörrarna också stängda och låsta kvällstid, samt ibland även på dagtid. Det gör att andra patienter inte löper någon risk att befinna sig på till exempel en akutmottagning.

Hur ser lönen ut?

Beroende på vad man arbetar som inom sjukvården kan lönen variera. Arbetar man som receptionist eller kanske inom städ utan att ha någon egentlig sjukvårdsutbildning har man ofta sämre lön än en kirurg eller en överläkare. Många gånger kan man höra att lönen är dålig inom vården men många gånger kan man avtala sig till bättre lön. Under sommaren kan man, om man har möjlighet, arbeta under semestertiden och då kan man ofta få ett rejält tillskott eftersom det ofta är svårt att tillsätta personal just under semestern.

Arbeta inom äldrevård

Äldrevården är ett sådant arbete där det ofta är svårt att få tag i anställda. Att arbeta med äldre är dock ofta mycket givande. Man får dock vara beredd på att det innebär en hel del promenerande, tunga lyft och arbete. Man får inte vara rädd för att ta i. Många äldre har till exempel svårt att komma i sängen på egen hand, de kanske inte kan stå själv och så vidare.

Vårdpersonal och vården

april 23rd, 2019

Den svenska vårdapparaten är i ett internationellt perspektiv extremt omfattande och också mycket förmånlig, inte bara för medborgare utan även för innevånare, det vill säga även de som bor i Sverige utan att vara svenska medborgare.

Man talar ofta om vård och omsorg, därför att stora delar av vården inte handlar om speciella sjukdomar eller skador utan om just vård. En stor del av den handlar om vård av äldre, och vi blir statistiskt sett allt äldre.

Vårdyrken är bristyrken

Många av vårdens yrken är bristyrken, yrken där det finns färre med rätt utbildning och erfarenhet än vad arbetsmarknaden frågar efter. Det gäller till exempel specialistutbildade sjuksköterskor och barnmorskor. För närvarande är exempelvis tillgången på fysioterapeuter tillräcklig, men även det ser ut att bli ett bristyrke fram emot 2035, enligt rapporten Trender och prognoser om arbetsmarknad från Statistiska centralbyrån, SCB.

Ett av skälen till att det ständigt behövs ny personal inom vården är att dess yrken upplevs som tunga och slitsamma. En femtedel av alla sjuksköterskor påstås fundera på att byta yrke. I en artikel i Dagens Medicin beskrivs varför. Inom vården arbetas ständigt på att komma tillrätta med problemen, inte minst genom att ge personalen verktyg som underlättar arbetet och gör uppgifterna lättare att utföra.

Rationella arbetsmetoder avlastar

Här har begreppet e-hälsa en avgörande roll. Genom att använda datoriserade hjälpmedel mer effektivt – dator, padda och mobil – avlastas många rutinmässiga arbetsuppgifter som tidigare varit extremt betungande. Till exempel diarieföring, journaler, recepthantering, läkarintyg och biverkansrapportering.

Att göra arbetsuppgifter lättare och mer ergonomiska är även det en viktig faktor för att hålla vårdens personal frisk, fräsch och arbetsför. Många av de åkommor som drabbar oss som patienter drabbar också vårdens personal, i ungefär samma omfattning. En av dessa är artros.

Artros, ett hinder även för vårdpersonalen

Vårdpersonal ha generellt ett försprång när det gäller att leva med artros och att kurera den, eftersom de har nära till expertis och också en insikt i vad prehab, rehab och livsstilsförändringar är och kan ge. Det vanligaste är artros knä och höfter, men man kan också få besvär i exempelvis nacke eller fingrar. I många fall kan en fysioterapeut hjälpa artrospatienten så bra att en operation inte blir nödvändig. Det är givetvis bra för den som har artros, men också för samhället eftersom kostnader för behandling, sjukskrivning med mera sjunker högst betydligt.

Verkningsfull behandling hjälper patienter och spar stora värden

Verkningsfull artrosbehandling är också viktig för att kunna behålla kompetent personal längre i professionen. Bland annat i denna artikel i Vetenskap & Hälsa nämns att var fjärde svensk över 45 år väntas drabba av artros.

Prognoser visar också, enligt tidningen Vårdfokus, att allt fler som arbetar inom vård och omsorg väljer att arbeta efter 65 års ålder. Eftersom så många arbetar i vårdens yrken innebär varje förbättring när det gäller diagnosticering och behandling av just artros stora besparingar.

Med detta inlägg vill jag hylla all vård!

september 9th, 2018

Tänk på all trevlig personal som du har mött i vården

Det är enkelt att känna frustration och ilska när man tänker på dagens vård: långa vänttider, uppsagda operationer på grund av personalbrist och all personal som känner sig bortglömd, inte är värda något och som protesterar…

Men tänk bortom detta och känn all glädje och värme som all underbar personal inom alla möjliga vårdinstanser ger kunderna/ patienterna! De flesta ger en otrolig service till människor när de mår som sämst. Exempelvis är personalen på apotekhjartat.se guld värda; de gör allt för att svara på våra frågor, ger proffsiga svar och tips på vad man ska göra oavsett storleken på problemet.

Ett annat exempel är vårdcentralerna och 1177.se hemsida och kundtjänst som ger allt till varenda patient, trots att de kämpar med långa kötider och personalbrist. Dessutom bör man nämna sjukhusen som verkligen ger allt; de visar hur vi medmänniskor ska hjälpa varandra – om det så bara gäller en kram eller klapp på axeln, så gör den kramen eller klappen så himla mycket när man har en besvärlig tid.

Deras kärlek till jobbet skiner igenom bristerna

Jag har varit på sjukhus några gånger de senaste åren och varje gång kände jag av bristen på tider, stressen som personalen upplever och andra brister som tyvärr uppenbarar sig när personalen inte klarar situationen på grund av dåliga arbetsvillkor m.m.

Trots detta fick jag en mycket god erfarenhet av personalen som var kärleksfull och proffsig, de gav inte upp trots den märkbara stressen. Man blir mörkrädd när man ständigt läser om saker som Artiklar om kritik och andra saker som inte personalen kan göra något åt men ändå försöker göra bättre.

Vi, alla människor i vårt samhälle, måste gå ihop och slå våra nävar i bordet – de som bestämmer måste ändra så att vården blir så bra som den ska vara! Det är inte ok att patienter varje år dör till följd av denna ohållbara situation; vi kan bättra oss!

Alla kan göra något, om du vill engagera dig så kan du bli medlem hos vårdförbundet som är en driven och medlemsstyrd organisation som verkar för bättre vård i Sverige! Du kan också påverka med namninsamlingar, skriva insändare och skriva till politiker. Ensam är inte så starkt men vi alla tillsammans kan förändra mycket, vilket är oerhört viktigt.

Att göra vården bättre och säkrare för oss själva och för alla de vi älskar, det är en viktig fråga!

Karolinska i Solna

november 8th, 2017

Karolinska universitetssjukhuset är den största enskilda vårdinrättningen i hela Sverige. Tidigare var Karolinska i Solna ett rikssjukhus, men 1982 överlät staten det till Stockholms läns landsting. I Solna hittar man bland annat det välkända Astrid Lindgrens barnsjukhus som invigdes 1998. Sjukhuset har också en akutmottagning, förlossning och kirurgi. Förutom de här avdelningarna som man tänker är ganska självklara för ett stort sjukhus kan man få behandling inom andra områden på sjukhuset. Här finns en bland annat speciella avdelningar för klinisk fysiologi, intensivvård och neurologiska sjukdomar. Karolinska i Solna är så pass stort att de flesta sjukdomstillstånd kan behandlas här, oavsett om de är kroniska eller lättare. Som sjukhuset själva säger är patienten alltid i fokus. Därför tar man ansvar för alla patienter oavsett vilka problem de har. Besöker man Karolinska i Solna kan man också stöta på flera läkarstudenter, eftersom sjukhuset samarbetar med Karolinska institutet som bedriver forskning och med högskolor som utbildar läkare.

Karolinska sjukhusets historia

Karolinska i Solna har består av det man kallar för gamla Karolinska och nya Karolinska. Gamla Karolinska började planeras redan 1931 av arkitekten Carl Westman. Han var delaktig i planeringen ända fram till sin död 1936. Den första verksamhet som öppnades var Radiumhemmet som slog upp sina portar 1937. Själva sjukhuset invigde man tre år senare, alltså 1940. Som man kan räkna ut efter att ha läst årtalen kan man också förstå att Karolinska tog beslutet att bygga nya byggnader som delvis skulle ersätta de gamla husen. 2010 började man bygga helt nytt och 2017 började den första verksamheten i de nya lokalerna. De nyare lokalerna är fräscha och betydligt mer moderna än de gamla. Däremot stötte man på en vattenläcka på nya Karolinska redan i början av dess verksamhet. Det fick konsekvenser på själva vården, som man kan räkna ut. Det var inga långa tidsperioder det handlade om, men vissa planerade behandlingar fick skjutas upp tills det att man lyckats åtgärda problemet. Nu står de ståtliga nya byggnaderna klara och verksamheten är i full gång. Det är dock ännu fler av de gamla byggnaderna som fortfarande används.

Jobba på Karolinska

Om man är intresserad av att jobba på Karolinska kan man glädjas åt att det finns många olika avdelningar och specialistenheter, vilket också gör att det finns många olika typer av jobb man kan söka. Det som kan vara svårt är att veta hur man går till väga för att hitta lediga tjänster. Rekrytering Stockholm kan informera om olika bemanningsföretag och andra möjliga sätt att hitta jobb på, så det är bra att titta in där för att få tips på hur man hittar jobb. Med tanke på att det råder stor brist på speciellt sjuksköterskor i hela landet har speciellt den yrkesgruppen relativt lätt att få jobb. Hur situationen ser ut på Karolinska inom andra yrkesgrupper varierar mera, medan det nästan alltid finns ett behov av sjuksköterskor. Det positiva med att Karolinska är det största sjukhuset i Sverige är förstås också att det finns många tjänster som skall fyllas. Att arbeta på en så stor vårdinrättning som denna innebär m

Att jobba som sjuksköterska

maj 14th, 2017

Har du funderat på att arbeta som sjuksköterska? Det är ett hedervärt yrke som alltid behövs eftersom människor ständigt kommer vara i behov av vård. På senare år har man kunnat följa den ständigt återkommande debatten om vården i medierna. Där har bland annat sjuksköterskornas roll kommit upp och det är inte sällan en kämpig bild som målas upp. Det talas bland annat om långa arbetsdagar, låg lön och krämpor till följd av jobbet, men det finns även många fördelar med att jobba som sjuksköterska som inte nämns lika ofta.

Många olika alternativ

Att jobba som sjuksköterska handlar främst om att ägna sig åt omvårdnad. Det finns många olika alternativ att välja mellan. Man kan bland annat arbeta med sjuka barn, med lättare infektioner som förkylningar och influensa, med svåra tillstånd som cancer och med palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede. Om du vill jobba som sjuksköterska har du goda chanser att kunna byta mellan olika avdelningar, även om de flesta verkar stanna på samma ställe. GO Sport Travel har flera avtal med engelska fotbollsklubbar vilket innebär att din insats verkligen behövs, om du nu har valt att utbilda dig till något inom vårdbranschen.

Ett säkert karriärval

Om du väljer att utbilda dig till sjuksköterska kan du vara nästan hundra procent säker på att du kommer ha ett jobb hela livet. Medan stora delar av vårt samhälle lider av arbetslöshet har vården ett motsatt problem – brist på arbetskraft. Hur vården ska skötas är en angelägenhet för alla, inte minst för politikerna vars uppgift är att lägga upp en fungerande strategi. Under senare år har vissa förbättringar gjorts till följd av massiva protester från vårdpersonalen. Frågan om att höja lönen verkar få mer och mer gehör och på vissa håll har det fått utdelning. Förhoppningsvis ser vi snart en mer utbredd förändring.